Truecaller är en global nummerupplysningstjänst i form av en mobilapp som har skapats av det svenska företaget True Software Scandinavia AB. Bland funktionerna finns ett kontinuerligt uppdaterat samtalsfilter som kan aktiveras så att man slipper kända bedragare eller telefonförsäljare.

Truecaller har idag ca 130 miljoner aktiva användare, varav 100 miljoner av dessa bor i Indien. I Indien finns den mest utvecklade versionen av appen och där kan användarna sedan 2017 skicka pengar till varandra och betala i butik med appen. En indisk motsvarighet till svenska Swish.

Företaget grundades av Nami Zarringhalam och Alan Mamedi 2009 med målet att göra det synligt vem det var som försökte kontakta dig för att möjliggöra för ett val om man vill svara eller inte. Idag består företaget av cirka 100 anställda med huvudkontor i Stockholm, tre kontor i Indien och ett kontor i Nairobi.

Under 2019 lanserades Truecaller med inbyggda röstsamtal, och har under senaste åren även lagt till chatt, mobila betalningar och snabblån. Truecallers ambition är att bli en heltäckande digital plattform för tjänster likt kinesiska WeChat, för deras stormarknader Indien och stora delar av Afrika.

 

Delägare sedan:

2019

Bolagssäte:

Sverige

Andra investeringar